Szolgáltatóként is számíthat a NAK-ra a tagsága

A NAK laborszolgáltatásai továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek, ahogyan az eredményekre épülő tápanyag-gazdálkodási tervek készítése is. Az elmúlt évben több mint 6600 minta érkezett be laborvizsgálatra, míg tervet 3270 parcellára készítettek a NAK szakemberei.

A 2022 őszén indított permetezőgép műszaki felülvizsgálat iránt továbbra is nagy az érdeklődés, a gépek sikeres vizsgáztatása folyamatosan zajlik az ország egész területén. Ezen szolgáltatás révén nem csupán addig elérhetetlen helyeken sikerült támogatást nyújtani a gazdáknak a jogszabályi megfelelésben, hanem pénzt is takaríthatnak meg.

Az újonnan bevezetett elektronikus gazdálkodási napló (eGN) számos kihívást és bizonytalanságot hozott a termelők körében, jogszabályi és szoftveres keretei a mai napig változnak. A NAK ugyanakkor kötelességének érzi, hogy a lehetőségekhez mérten ezen a téren is a gazdák rendelkezésére álljon. A kamara négy vármegyében tesztjelleggel elindította az eGN adatszolgáltatásra irányuló szolgáltatását, mely eredményeire és tapasztalataira építve 2024-től már országos hálózatán keresztül támogathatja a termelőket.

A gazdálkodók a mezőgazdasági biztosítással kapcsolatos ügyekben is számíthatnak a kamarára. A NAK Biztosításközvetítő Kft. több mint 100 megyei kollégával áll megbízási szerződésben. A cél az országos lefedettség, hogy minden vármegyében rendelkezésre álljon biztosításközvetítő, akinél releváns növénybiztosítást köthetnek a termelők. A kft. minden, Magyarországon mezőgazdasági biztosítással foglalkozó biztosító társasággal szerződéses kapcsolatban áll. Idén az online biztosítási felület fejlesztése kerül középpontba, emellett várhatóan további kockázatok fedezésére szolgáló biztosítási termékekkel – vagyon, állat, mezőgazdasági gép, drón – bővül a paletta. 

További részletek: https://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/106705-nemcsak-koztestuletkent-szolgaltatokent-is-szamithat-a-nak-ra-a-tagsag