Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

A falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják a gazdálkodók munkáját. 

A tavaly indult új Közös Agrárpolitika (KAP) és az egyre szigorodó uniós előírásoknak való megfelelés az eddigieknél is nagyobb adminisztrációs terhet ró a gazdákra. További kihívást jelent az agrárium szereplőinek, hogy eligazodjanak a folyamatosan megnyíló pályázati lehetőségekben. Alapjaiban határozza meg a hazai agrárgazdaság jövőjét, hogy a részben a NAK kezdeményezésére jelentősen megnövelt nemzeti társfinanszírozás révén rendelkezésre álló mintegy 2900 milliárd forintot hatékonyan használják fel a gazdák, az erdőgazdálkodók és az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésre, beruházásra. 

A NAK eddigi feladatain felül 2024 áprilisától a hazai KAP Stratégiai Tervben meghatározott általános tanácsadói tevékenységet fog ellátni, amelyre a Kormányzat jelölte ki a Kamarát. A tanácsadási szolgáltatás igénybevételéhez a gazdálkodóknak a falugazdászok közreműködésével szerződést kell kötniük a kamarával. A megnövekedett feladatok ellátásához szükség volt a falugazdászok létszámának növelésére és az informatikai rendszerek fejlesztésére. A 170 új munkavállalóval mintegy 700 fősre bővített falugazdász tanácsadó hálózattal a NAK az eddigieknél is szélesebb körben és hatékonyabban segíti tagjait többek között a támogatások lehívásában és adminisztrációs kötelezettségeik teljesítésében.

További részletek: https://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/107084-bovult-a-falugazdasz-halozat-es-a-kamarai-tagoknak-nyujtott-szolgaltatasok-kore